Nota naar aanleiding van verslag Wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2-Fonds naar Tweede Kamer

In ons nieuwsbericht van 21 september 2015 hebben wij melding gemaakt van het feit dat de Staatssecretaris van Financiën op 15 september 2015 (lees: op Prinsjesdag) een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt voorgesteld om in de Wet inkomstenbelasting 2001 aan artikel 3.104 een nieuw onderdeel toe te voegen op grond waarvan Artikel 2-Fonds uitkeringen vanaf 1 januari 2016 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van het belastbare inkomen en het premie-inkomen.

Op 7 oktober 2015 heeft de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel om Artikel 2-Fonds uitkeringen vrij te stellen, verslag uitgebracht van haar bevindingen.

In het verslag geeft de vaste commissie aan over het algemeen zeer tevreden te zijn met het wetsvoorstel Wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2-Fonds en heeft zij slechts enkele vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Financiën. Zo heeft de SP de Staatssecretaris verzocht om een onderverdeling van de 2.500 in Nederland wonende gerechtigden in de vier verschillende categorieën Joodse vervolgingsslachtoffers, te weten:

  1. Joodse vervolgingsslachtoffers die waren opgesloten in een concentratiekamp; 
  2. Joodse vervolgingsslachtoffers die minstens 3 maanden gevangen waren in een getto, zoals door de Duitse regering gedefinieerd;
  3. Joodse vervolgingsslachtoffers die minstens 6 maanden waren ondergedoken in een door de nazi's bezet gebied; of
  4. Joodse vervolgingsslachtoffers die minstens 12 maanden waren ondergedoken in een satellietstaat van de nazi's.

De PVV heeft gevraagd of het heffingsrecht van dergelijke uitkeringen op grond van het belastingverdrag met Duitsland niet toekomt aan Duitsland, waardoor een vrijstelling niet nodig is. De ChristenUnie heeft gevraagd of andere landen ook zo'n vrijstelling kennen. Enkele fracties hebben gevraagd waarom niet ook een vrijstelling geldt voor uitkeringen aan mensen die in "Jappenkampen" hebben gezeten of voor de getroffenen in Indonesië en waarom niet is gekozen voor een algemene vrijstelling voor slachtoffers en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog. De VVD heeft gevraagd naar de exacte datum waarop de uitkeringen worden vrijgesteld en niet meer meetellen voor het toetsingsinkomen voor de toeslagen.

Op 15 oktober 2015 heeft de Staatssecretaris van Financiën de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2-fonds naar de Tweede Kamer gestuurd. In de nota gaat de Staatssecretaris van Financiën uitgebreid in op de voornoemde vragen. Het grootste belang in praktisch opzicht dichten wij toe aan de antwoorden van de Staatssecretaris waaruit blijkt dat:

  1. de beoogde invoeringsdatum 1 januari 2016 is;
  2. de vanaf die datum ontvangen uitkeringen (ervan uitgaande dat het wetsvoorstel wordt aangenomen en daadwerkelijk per 1 januari 2016 in werking treedt) niet meer tot het inkomen en daarmee ook niet tot het toetsingsinkomen voor toeslagen behoren; en
  3. de vrijstelling alleen voor de toekomst zal werken. Van terugwerkende kracht zal dan ook geen sprake zijn.

Voor meer informatie omtrent dit onderwerp kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met een van de advocaat-belastingkundigen of belastingadviseurs van Vink & Partners Legal and Tax.