Belastingdienst informeert betrokkenen over aanvullend rechtsherstel in box 3

De Belastingdienst heeft op 14 oktober 2024 bericht dat er in de komende twee weken 2,6 miljoen brieven zullen worden verzonden aan belastingplichtigen die in aanmerking komen voor het aanvullend rechtsherstel in box 3.

In deze brief staat dat de betreffende belastingplichtigen in de gelegenheid zullen worden gesteld om aannemelijk te maken dat hun werkelijk behaalde rendement lager is dan het fictief vastgestelde rendement. In dat verband wordt vanaf de zomer van 2025 het formulier Opgaaf werkelijk rendement beschikbaar, waarmee zij dat kunnen doorgeven. Mocht u een dergelijke brief ontvangen, dan hoeft u tot die tijd geen actie te ondernemen.

Formulier Opgaaf werkelijk rendement

Op dit moment werkt de belastingdienst verder aan het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Dit formulier biedt hulp bij het berekenen van het werkelijke rendement om de kans op fouten zoveel mogelijk te beperken. De gestructureerde aanlevering maakt geautomatiseerde verwerking mogelijk. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de implementatie van dit formulier in de systemen. Echter, gezien de omvang van de hersteloperatie, zal de implementatie daarvan gefaseerd verlopen.  

Globaal tijdpad

Om ontvangers van deze brief meer duidelijkheid te geven over wat ze kunnen verwachten, geeft de Belastingdienst een globaal tijdpad, en wel als volgt:

  • Oktober - november 2024: betrokkenen ontvangen een brief, waarin het aanvullend rechtshersteltraject wordt uitgelegd.
  • Vanaf zomer 2025: Alle betrokkenen ontvangen per belastingjaar een uitnodiging met details over de benodigde stappen.
  • Zomer 2025: vanaf deze periode kunnen ontvangers ook per jaar hun werkelijk rendement doorgeven met het formulier Opgaaf werkelijk rendement in “Mijn Belastingdienst”.

Verzoek ambtshalve vermindering voor aanslag IB 2019

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat een groep van 150.000 belastingplichtigen, van wie de aanslag inkomstenbelasting 2019 nog niet onherroepelijk vaststond, een brief met een andere inhoud ontvangt.

Om het recht op rechtsherstel voor het jaar 2019 te behouden, moet deze groep vóór 31 december 2024 een verzoek om ambtshalve vermindering indienen.

Als bijlage bij deze brief wordt een standaard verzoekschrift meegestuurd, welk verzoek zij volgend jaar kunnen motiveren met behulp van het formulier Opgaaf werkelijk rendement.

Voor de jaren 2020 en volgende jaren hoeft deze groep belastingplichtigen voorlopig niets te doen.   

Heeft u vragen over het aanvullend rechtsherstel in box 3, neem dan contact op met mr. N.B.M. Vink of mr. S. Vink, advocaat-belastingkundigen bij Vink & Partners Legal and Tax.

Bron: Nieuwsbericht Belastingdienst van 14-10-2024