Belastingdienst verwacht dat heffing naar werkelijk rendement in box 3 per 2027 niet haalbaar is

De bedoeling was dat de nieuwe heffing op basis van werkelijk rendement in box 3 ingevoerd zou worden per 1 januari 2027. Als gevolg van de arresten van de Hoge Raad van 6 juni 2024 blijkt dit niet meer mogelijk te zijn, aldus heeft de Belastingdienst op 9 augustus 2024 aan Staatssecretaris Idsinga laten weten. Door deze arresten zal de Belastingdienst namelijk het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ (hierna: "OWR-formulier") moeten aanpassen en de automatische verwerking van het formulier in de keten Inkomensheffingen moeten bouwen. Dit legt een te groot beslag op de ICT-afdeling van de Belastingdienst.

Momenteel wordt - ter voorkoming van extra budgettaire derving - vanuit de Belastingdienst verkend wat er wel haalbaar is per 1 januari 2027 als (tijdelijk) alternatief voor de Wet werkelijk rendement box 3. Als mogelijk alternatief zijn genoemd: een forfaitair stelsel met tegenbewijs via het OWR-formulier, het toepassen van het OWR-formulier voor alle belastingplichtigen en het (stapsgewijs) toegroeien naar een heffing op basis van werkelijk rendement.

Heeft u vragen over de toekomstige heffing naar werkelijk rendement in box 3, neem dan contact op met mr. N.B.M. Vink of mr. S. Vink, advocaat-belastingkundigen bij Vink & Partners Legal and Tax.