Nieuwsdetail Vink & Partners
Hoe overleef ik als ondernemer de WWZ: de zzp’ers
“De grap is dat de nieuwe wet een eind moet maken aan de onduidelijkheid, maar dat er nog te veel onduidelijkheid is over de nieuwe duidelijkheid.”
Ondernemers hebben een groot belang bij het slim inrichten van hun personeelsbestand. Een kwalitatief hoogstaande kern van werknemers in vaste dienst – zij zijn de belangrijkste human assets waarop de onderneming wordt gedreven – vormt de “human core” van de onderneming. Deze werknemers zijn in vaste dienst van de onderneming.
Daaromheen zit een schil van werknemers die arbeidsovereenkomsten hebben voor bepaalde tijd. Zijn vervullen functies die weliswaar in eigen beheer van de onderneming horen, maar redelijkerwijs inwisselbaar zijn. Sommigen uit deze laag kunnen bij gebleken onmisbaarheid doordringen naar de vaste kern.
Voor piekperiodes in de onderneming kunnen uitzendkrachten worden ingehuurd.
En dan is daar nog de zzp ‘er, de zelfstandige zonder personeel. Een zzp'er is niet in dienst bij de opdrachtgever, de opdrachtgever hoeft geen loonbelasting in te houden en geen sociale premies af te dragen. En als de opdrachtgever geen werk meer heeft voor de zzp'er dan is deze niets meer verschuldigd aan de zzp'er. Het aantal zzp'ers heeft dan ook, begrijpelijkerwijs, een enorme vlucht genomen in de afgelopen jaren.
Waar zit dan het eventuele knelpunt?
Het probleem is de vraag of de overheid deze verhouding in concrete gevallen als een verkapt dienstverband ziet. Als de opdrachtnemer (de zzp’er) in de uitoefening van zijn werkzaamheden in een vergelijkbare situatie verkeert als een werknemer die soortgelijke c.q. dezelfde werkzaamheden verricht, dan is sprake van schijnzelfstandigheid, aldus het Hof Den Haag op 1 september 2015.
En wat betekent dat voor de ondernemer?
Met de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) – afgegeven door de Belastingdienst op verzoek – werd de opdrachtgever die een zzp ‘er met geldige VAR werk verschafte in beginsel gevrijwaard van aanspraken inzake loonheffingen en sociale premies. De VAR alsmede de zekerheid (van vrijwaring) verdwijnt echter per 1 mei 2016, nu de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) heeft aangenomen en deze Wet DBA per 1 mei 2016 in werking treedt.
Kortom, weg zekerheid?
Het huidige systeem van de VAR (en de VAR zelf) verdwijnt hiermee eveneens per 1 mei 2016. Die zekerheid is echt weg.
En wat nu?
In het nieuwe systeem kunnen beoogde overeenkomsten met zzp’ers aan de Belastingdienst worden voorgelegd, die deze zal beoordelen. Daarnaast maakt de Belastingdienst op de website zowel reeds beoordeelde (en goedgekeurde) als modelovereenkomsten openbaar die als voorbeeld kunnen dienen. Maar pas als het model klopt én de werkelijkheid daarmee in overeenstemming is, moet duidelijk worden dat de zzp‘er geen schijnzelfstandige is, waardoor de opdrachtgever niet alsnog voor loonbelasting en sociale premies aangesproken kan worden.
Let op!
Werkt u met zzp ‘ers aan wie u opdrachten verstrekt of bent u zzp ‘er en bent u onzeker over de huidige situatie? Wij kunnen de overeenkomst voor u checken en de feitelijke situatie met u doorspreken.
Het werken met zzp ‘ers is handig, maar dan moet u wel zeker weten dat u geen loonheffingen dient in te houden en geen sociale premies hoeft te betalen. Dat kan anders een dure verrassing worden.
De nieuwe onzekerheid is geen grap – laat uw situatie checken.