Verhuurdersheffing is discriminatoir bij mede-eigendom en daardoor niet rechtsgeldig

Een vrouw bezat samen met haar twee zussen de onverdeelde mede-eigendom van 47 huurwoningen. Bij de verhuurdersheffing is het dan zo dat aan één persoon de verhuurdersheffing wordt opgelegd. De vrouw had deze over 2014 voldaan, maar vond het onterecht dat de verhuurdersheffing alleen aan haar was opgelegd. Deze zaak kwam uiteindelijk bij het Hof Den Haag.

Het Hof Den Haag oordeelde in zijn uitspraak van 16 juni 2017 dat in dit geval de verhuurdersheffing inderdaad discriminatoir was. In geval van mede-eigendom was de vrouw namelijk verschuldigd € 26.328,- maar wanneer de drie verhuurders het onroerend ged gezamenlijk hadden bezeten, derhalve niet als mede-eigendom, zou het maar gaan om € 12.097,-. Volgens het Hof was daardoor dus sprake van een overduidelijke onevenredigheid. Daar kwam bij dat bij verhuur van woningen door twee of meer mede-eigenaren één van hen de voor alle woningen verschuldigde verhuurdersheffing moet betalen en er maar voor moet zorgen dat hij het deel van de anderen van hen terugkrijgt.

Het Hof kon tot zijn oordeel komen onder verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 21 oktober 1992 (ECLI:NL:HR:1992:CZ5139), waarin onder andere is bepaald dat niet elke wettelijke regeling waarin gediscrimineerd wordt, in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, maar dat dit wel het geval is indien er sprake is van een overduidelijke onevenredigheid. Volgens het Hof was hiervan in dit geval duidelijk sprake. In dit verband is interessant dat het Hof ter adstructie van de door hem gestelde overduidelijke onevenredigheid erop wees dat in een mede-eigendomssituatie van 18 huurwoningen er verhuurdersheffing verschuldigd is, terwijl wanneer deze situatie wordt veranderd in een situatie waarbij ieder van de voormalig mede-eigenaren in volle eigendom 9 huurwoningen bezit, geen verhuurdersheffing verschuldigd is.

Indien u naar aanleiding van de aangehaalde uitspraak van het Gerechtshof Den Haag vragen heeft, kun u vanzelfsprekend contact opnemen met ondergetekende.

Door: Klaus Vink