Via schenking van ouders op lening afgeboekte rente aftrekbaar

Het komt geregeld voor dat ouders een lening verstrekken aan hun kinderen voor de aankoop of verbetering van een eigen woning. De rente die de kinderen betalen over de geldlening, kan jaarlijks door de ouders worden terug geschonken. Uit een arrest van de Hoge Raad van 6 maart 1991 weten we dat rente op een geldlening ook aftrekbaar is wanneer deze wordt voldaan uit een ontvangen schenking. In beide situaties is immers sprake van een “kasrondje” waardoor de rente daadwerkelijk drukt op degene die de rente verschuldigd is. Maar hoe zit het als de rente wordt bijgeschreven op de hoofdsom en de ouders vervolgens een schenking doen waardoor de bijgeschreven rente wordt verrekend met de schenking? Met andere woorden, er is geen sprake van een kasrondje maar slechts van (een administratieve) verrekening. Kan gezegd worden dat de schenking dan in feite een kwijtschelding is? Dit is een cruciale vraag, aangezien de Hoge Raad in een arrest van 8 juni 1994 heeft beslist dat er geen plaats is voor renteaftrek als de schenking in wezen een kwijtschelding is.

Op vrijdag 3 april 2015 heeft de Hoge Raad een oordeel geveld inzake de bovenstaande vraag. De casus is kort samengevat als volgt. Een zoon heeft vanaf 2002 een eigenwoningschuld bij zijn ouders. De verschuldigde rente betaalt hij steeds maandelijks achteraf. In 2009 komt hij echter in financiële problemen. De rente wordt vervolgens bijgeschreven op de hoofdsom. Eind 2009 krijgt hij net als voorgaande jaren een schenking van € 5.000 van zijn ouders. Deze schenking wordt (deels) verrekend met de over 2009 verschuldigde rente. De inspecteur stelt dat sprake is van kwijtschelding van rente en weigert de aftrek van de bijgeschreven rente. Hof Arnhem-Leeuwarden is het niet eens met het standpunt van de inspecteur en oordeelt dat ondanks het ontbreken van een kasrondje, geen sprake is van een kwijtschelding van de verschuldigde rente, omdat:

  1. De door de zoon verschuldigde rente zorgvuldig werd geadministreerd; en
  2. de jaarlijkse schenking door de zoon werd gebruikt om de op de geldlening bijgeboekte bedragen aan te zuiveren.

Het feit dat niet jaarlijks een notariële akte van schenking is opgemaakt doet volgens Hof Arnhem-Leeuwarden niet af aan het bovenstaande oordeel. De Hoge Raad was het eens met het oordeel van Hof Arnhem-Leeuwarden.

Op grond van het arrest van de Hoge Raad van 3 april 2015 kan een belangrijke conclusie worden getrokken voor de praktijk. Indien sprake is van een door ouders verstrekte lening aan de kinderen voor de aankoop of verbetering van een eigen woning gecombineerd met een schenking van de ouders aan de kinderen waardoor administratieve verrekening van de rente plaatsvindt (lees: zonder kasrondje), dan valt of staat de aftrekbaarheid van de rente met de wijze waarop de papieren bij- en afboekingen op de geldlening zijn/worden geadministreerd. De belastingadviseurs en advocaat-belastingkundigen van Vink & Partners Legal and Tax adviseren u graag nader omtrent de juiste wijze van administreren om renteaftrek zeker te stellen.

Lees hier het volledige arrest: Hoge Raad 3 april 2015, ECLI:NL:HR:2015:809.