Belastingdienst mag flitsfoto’s niet gebruiken bij controle autobijtelling

De Belastingdienst maakt met behulp van 'Automatic Number Plate Recoginition' (ANPR) technologie op grote schaal foto's langs de Nederlandse snelwegen van auto's die zich daar over de weg verplaatsen. Die foto's worden systematisch opgeslagen en verwerkt. De Belastingdienst gebruikt die foto's bijvoorbeeld voor de controle op de rittenregistraties in het kader van het privégebruik van een auto van de zaak. Uit deze rittenregistraties zou namelijk moeten blijken dat de werknemer op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden; in dat geval blijft loonheffing over de bijtelling in verband met privégebruik auto achterwege. De betreffende gegevens geven een zeer gedetailleerd beeld van de verplaatsingen van automobilisten gedurende een jaar.

In de aan de Hoge Raad voorgelegde gevallen accepteert de Belastingdienst de rittenregistraties niet, omdat de auto's met behulp van de ANPR-gegevens zijn gesignaleerd op locaties die niet overeenkomen met de gegevens in de rittenregistraties.

Op 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad beslist dat voor het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van de ANPR-gegevens geen toereikende wettelijke grondslag aanwezig is, zoals vereist op grond van art. 8 EVRM (waarin Europeesrechtelijk het recht op eerbiediging van privé-, familie en gezinsleven is vastgelegd). Door de gevolgde handelwijze wordt volgens de Hoge Raad een ongeoorloofde inbreuk gemaakt op de privacy van de burger, zodat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van met ANPR-camera's vastgelegde beelden. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte.

Voor vragen met betrekking tot dit onderwerp kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met een van de (advocaat-)belastingkundigen van Vink & Partners Legal and Tax.

Door: Sjaron Vink