Crowdfunding

Financiering middels crowdfunding is een relatief nieuw fenomeen ter verwerving van (start)kapitaal ten behoeve van upcoming projecten. Investering hierin worden op eenvoudige wijze mogelijk gemaakt. Naast banken en de bekende bestaande (beleggings)fondsen bieden crowdfundingplatforms nu de gelegenheid voor vraag en aanbod van financiële middelen.

In korte tijd heeft crowdfunding als financieringsinstrument het beoogde effect ook daadwerkelijk bewezen. Nummer een en twee op dit gebied zijn de VS respectievelijke het VK, maar Nederland volgt al direct op de derde plek. Met name doet Amsterdam het bijzonder goed!
Met het oog op de veiligheid van deze dienstverlening zijn inmiddels regels geformuleerd en wordt er toezicht gehouden op diverse platforms. Ook dat draagt weer bij aan een verdere groei en ontwikkeling van het hele principe van crowdfunding. 
Op fiscaal gebied is een en ander nog niet uitgekristalliseerd, zo wordt althans verondersteld. Met name het vooralsnog niet bestaan van een specifieke wettelijke regeling op dit punt zou thans leiden tot de nodige onduidelijkheid c.q. onzekerheid. Dat laatste valt ons inziens – na een analyse van de elementen van deze vorm van financiering – echter wel mee. De feiten en omstandigheden van het geval zijn daarbij bepalend voor de fiscale consequenties van crowdfunding, zowel ten aanzien van de ontvanger van het kapitaal als de investeerder. 

In dit verband zijn de antwoorden op uiteenlopende vragen doorslaggevend:

  • Vindt de investering plaats vanuit privé dan wel in de hoedanigheid van ondernemer?
  • Hoe is de relatie ten opzichte van de partij die het vermogen verkrijgt? Meer specifiek, bestaat er een zekere familiaire verhouding dan wel betreft het de geldverstrekking aan een (gedeeltelijk) eigen onderneming of anderszins een verbonden lichaam?
  • Is er sprake van een gift dan wel staat er een tegenprestatie tegenover de geldverstrekking?
  • Worden in ruil voor de financiering (soort)aandelen verkregen, wordt er rente uitgekeerd en moet een en ander worden aangemerkt als een lening dan wel bestaat er anderszins recht op een beloning, bijvoorbeeld een product of korting?

Onder andere deze aspecten bepalen of winsten al dan niet belast zijn en of verliezen door een ondernemer, die als zodanig middels crowdfunding investeert c.q. belegt, in aftrek kunnen worden gebracht. In geval dit is aan te merken als een financiering door een particulier, is juist relevant of de geldverstrekking enkel kan kwalificeren als belegging, zodat het box 3 vermogen betreft, of dat zich de situatie van meer dan normaal vermogensbeheer voordoet (waaronder tevens de terbeschikkingstellingsregeling wordt gerekend), met als consequentie dat deze voor de belastingheffing valt in box 1. Indien men echter aandelen verkrijgt en wel voor 5% of meer, zal het aanmerkelijk belang-regime van box 2 van toepassing zijn. Met andere woorden, diverse opties, oftewel keuzes waarmee rekening kan en soms zelf moet worden gehouden bij crowdfunding als investerings-/ beleggingswijze.

Vink & Partners adviseert u graag bij de fiscale planning van mogelijke financieringsvormen. Nu crowdfunding een nog te verkennen en in ontwikkeling zijnde variant betreft, verdient dit juist bijzondere aandacht. Diverse gevolgen kunnen wij voor u in kaart brengen en daaruit de voor u meest passende en gewenste mogelijkheid selecteren. Bovendien is overleg en samenwerking mogelijk met erkende aanbieders van crowfundingplatforms, waarbij u uiteraard kunt rekenen op de expertise die daarbij mag worden verwacht!