Nederlandse (zwart)spaarders met rekeningen bij de Luxemburgse BCEE bank zijn nu de klos

Nederlandse (zwart)spaarders met rekeningen bij de Luxemburgse banken Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat (BCEE) zijn nu bij de fiscus in het zicht. Zo zullen er meer dan 2000 vermeende zwartspaarders van deze bank door de fiscus worden aangeschreven. Een aantal personen (zo is ons bekend, omdat personen zich tot ons gewend hebben) heeft deze brief inmiddels ontvangen. Het gaat om Nederlanders die een rekening hadden of hebben bij deze bank. De Belastingdienst kreeg de betreffende gegevens van de Duitse fiscus. Deze heeft deze gegevens volgens de Duitse pers gratis van een anonieme tipgever gekregen. De Nederlandse fiscus heeft deze verkregen van de Duitse fiscus en zegt daarvoor niet betaald te hebben.

In een zaak van een rekeninghouder van de Rabobank Lux(emburg) was dat ook het geval, zij het dat in dat geval de fiscus voor de verkregen informatie wel betaald had. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch was in dat geval van oordeel dat de Belastingdienst in deze zaak niet transparant was geweest over onder meer de identiteit van de tipgever en de beloning die zij aan de tipgever had betaald en liet op die grond de aan de rekeninghouder opgelegde aanslagen vernietigen. De Staatssecretaris van Financiën is tegen deze uitspraak onlangs in cassatieberoep gegaan. De uiteindelijke uitspraak in deze zaak kan van belang zijn voor de onderhavige spaarders. Hoe echter in de Rabo-Lux zaak uiteindelijk geoordeeld gaat worden, is onduidelijk. De Rabo-Lux zaak ligt echter anders dan de onderhavige zaak, omdat – naar gezegd wordt – in de Rabo-Lux zaak de fiscus de informatie had gekregen van een anonieme tipgever en daarvoor had betaald. Zij was bovendien niet erg transparant geweest over hoe één en ander was gegaan. Er bleken ook wat tegenstrijdige verklaringen te zijn afgelegd door ambtenaren. In de BCEE-zaak is de informatie naar verluid echter door de Nederlandse overheid verkregen van Duitsland op basis van een belastingverdrag dat wij met Duitsland hebben. Dat zou wel eens verschil kunnen uitmaken, ofschoon het ook in dit geval gestolen informatie is, zij het dan gratis verkregen van een anonieme tipgever door de Duitse overheid.

Tot nadere informatie zijn mr. N.B.M. Vink en mr. S. Vink, advocaat-belastingkundigen, verbonden aan Vink & Partners, gaarne bereid.