Opgelet! Privéaansprakelijkheid door Hoge Raad aangenomen voor handelingen verricht namens een BV io

In het onderhavige geval sloot X op 1 maart 2007 een overeenkomst tot koop van een onroerende zaak. Dat deed hij in naam van een (nog op te richten) B.V. De betreffende B.V. wordt op 23 november 2007 opgericht en de aankoop die door X voor de B.V. in oprichting is aangegaan, wordt bij de oprichting bekrachtigd.

Op 27 februari 2009 wordt X opgeroepen voor passering op 1 mei 2009 van de leveringsakte. De levering blijft echter door toedoen van X uit.

Verkoper Y stelt vervolgens X aansprakelijk. Y is namelijk van oordeel dat X ontoerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen inzake de koopovereenkomst. De koop was weliswaar afgesloten op naam van de B.V., maar deze bestond – volgens Y – op het moment dat de koop werd gesloten, nog niet.

De Hoge Raad is het met Y eens dat X in dit geval privé kan worden aangesproken. De bekrachtiging had weliswaar in de oprichtingsakte plaatsgevonden, maar door het Hof was miskend dat voor bekrachtiging ook vereist is dat een verklaring inhoudende een bekrachtiging aan de wederpartij gericht en bericht moet zijn (artikel 3:69 BW jo. artikel 3:33 en 3:37 BW).  Volgens de Hoge Raad was dat laatste door het Hof niet vastgesteld. Dat leidde tot een verwijzing van de zaak naar een ander Hof. 

Kortom: het is opletten geblazen voor oprichters van B.V.’s en speciaal voor onroerend goed-beleggers die, zoals heel vaak in de praktijk gebeurt, vooruitlopend op de oprichting van een B.V. namens deze B.V. in oprichting een onroerende zaak kopen.

Tips / advies

Om privéaansprakelijkheid op dit punt (zo veel mogelijk) te voorkomen, lijkt het, gelet op dit arrest, niet onverstandig om na de oprichting van de B.V. en de inschrijving daarvan bij de Kamer van Koophandel ook een brief te schrijven aan de verkopende partij, waarin wordt meegedeeld dat de B.V. is opgericht en dat deze de namens haar aangegane rechtshandeling heeft bekrachtigd.

Het lijkt ook verstandig om dat onder verwijzing naar de oprichtingsakte te doen, ja zelfs om de letterlijke passages van de oprichtingsakte die daarover gaan, te citeren.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel behoefte hebben aan nadere informatie, dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen met een van de advocaten van Vink & Partners Legal and Tax.

Door: Klaus Vink