Regeling ketenbepaling bijzondere functies en hogere vergoeding kantonrechter

Met ingang van 1 juli 2015 geldt de nieuwe ketenregeling in het arbeidsrecht. Tot 1 juli 2015 gold dat een tijdelijk contract tweemaal kon worden verlengd (dus maximaal drie tijdelijke contracten), zolang de totale duur van de drie arbeidsovereenkomsten niet meer bedroeg dan drie jaar. Bij een onderbreking tussen twee overeenkomsten van meer dan drie maanden moest men opnieuw gaan tellen. Onder de nieuwe ketenregeling kan een tijdelijk contract nog steeds tweemaal worden verlengd, maar de totale duur van de keten wordt beperkt tot twee jaar. Bovendien ontstaat pas een nieuwe keten bij een onderbreking van zes maanden.

Voor een specifieke groep werknemers is een afwijkingsmogelijkheid van de ketenbepaling gecreëerd om te voorkomen dat toepassing van de ketenbepaling tot onaanvaardbare consequenties zou leiden. Dit betreft werknemers die functies vervullen in bedrijfstakken waarvoor het bestendig gebruik is en vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering noodzakelijk is de arbeid uitsluitend te verrichten op grond van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Hiervoor is in artikel 7:668a, achtste lid, BW geregeld dat bij cao of bij regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan de ketenbepaling buiten toepassing kan worden verklaard, indien bij ministeriële regeling is vastgesteld dat het voor die functies bestendig gebruik is, en zowel vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering als vanwege de intrinsieke aard van die functies noodzakelijk, om de arbeid uitsluitend te verrichten op grond van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

In de op 30 juni 2015 gepubliceerde Regeling ketenbepaling bijzondere functies en hogere vergoeding kantonrechter is – kort gezegd – een aantal functies aangewezen waarop de ketenbepaling niet van toepassing is. Het gaat om de volgende functies:

  1. Contractspeler, trainer-coach (waaronder de jeugdcoach), assistent trainer-coach, technisch directeur, technisch manager, hoofd scouting, coördinator scouting, hoofd jeugdopleidingen en specialisten trainer werkzaam in de herencompetitie van de bedrijfstak betaald voetbal;
  2. Bondstrainer en technisch directeur bij een nationale sportbond;
  3. Danser en acteur in de podiumkunstsectoren dans of theater;
  4. De musicus die als remplaçant werkzaam is bij een orkest;
  5. Presentatoren bij RTL Nederland met een bruto jaarsalaris van € 100.000,– of meer. 

Voor deze functies geldt dat aannemelijk is bevonden dat sprake is van een bestendig gebruik van tijdelijke arbeidsovereenkomsten en dat het vanwege de intrinsieke aard van zowel de bedrijfsvoering als van die functies noodzakelijk is om de arbeid uitsluitend te verrichten op grond van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. 

Voor wat betreft de functies sub 1 en 2 geldt bijvoorbeeld, zo volgt uit de toelichting op de regeling, dat zonder de mogelijkheid van onbeperkt gebruik van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (zonder tussentijdse opzegmogelijkheid) nationale sportbonden onvoldoende zekerheid hebben over het behoud van een bondstrainer of een technisch directeur die bepalend is als het gaat om de vormgeving en uitvoering van het technisch beleid. Het voortijdig kunnen opzeggen van de arbeidsovereenkomst zal niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de sportieve continuïteit, maar tevens tot ernstige financiële schade kunnen leiden.  Een soortgelijke overweging vindt men terug voor wat betreft de functie sub 5, namelijk dat gebruik van contracten voor bepaalde tijd (zonder tussentijdse opzegmogelijkheid) noodzakelijk is, opdat deze presentatoren niet op ieder door hen gewenst moment (tijdens opnameperiodes) de arbeidsovereenkomst voortijdig kunnen opzeggen. In het verlengde daarvan geldt dat wanneer door de ketenbepaling een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou ontstaan, deze op elk gewenst moment met inachtneming van een opzegtermijn van een maand door de betreffende presentator kan worden opgezegd. Dit zou aanzienlijke schade aan de omroepen toebrengen, aangezien de presentator gezichtsbepalend is voor het programma en het programma veelal is bedacht en ingericht rondom een specifieke presentator. Voortijdige beëindiging van de arbeidsrelatie zou niet alleen schadelijk zijn voor de continuïteit van dat programma, maar tevens tot ernstige financiële schade voor de omroep kunnen leiden.

Daarnaast wordt in de Regeling een functie aangewezen waarbij de rechter (of een arbitragecommissie) een hogere vergoeding kan toekennen in het geval de werknemer (in deze aangewezen functie) – ten onrechte – tussentijds opzegt of de arbeidsovereenkomst (verzoekt te) ontbind(t)(en). Het betreft de functie van contractspeler in het betaald voetbal. Door deze functie aan te wijzen, kan de rechter – als het gaat om de hoogte van de toe te kennen vergoeding – rekening houden met de specifieke omstandigheden die gelden in het betaald voetbal. Hierdoor kan worden voorkomen dat spelers hun contract kunnen ‘afkopen’ tegen betaling van alleen het nog resterende aantal maandsalarissen waarop zij tot het einde van hun contract recht zouden hebben gehad, waardoor clubs slechts een geringe vergoeding ontvangen in verhouding tot de thans bestaande situatie. Dat zou de huidige systematiek van vergoedingen aantasten en de concurrentiepositie van Nederlandse clubs in internationaal verband schaden. Het zou immers betekenen dat buitenlandse clubs tegen een geringe vergoeding spelers van Nederlandse clubs kunnen overnemen, daar waar Nederlandse clubs voor vergelijkbare spelers mogelijk een veelvoud moeten betalen, hetgeen ongewenst is.
Op gezamenlijk verzoek van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties en de Coaches Betaald Voetbal zal de mogelijkheid tot het toekennen van een hogere vergoeding ook gelden voor de functies van trainer-coach, assistent trainer-coach, technisch directeur en technisch manager, hoofd scouting, coördinator scouting, hoofd jeugdopleidingen en specialisten trainer (werkzaam in de herencompetitie van de bedrijfstak betaald voetbal).

Hierboven zijn de uitzonderingen op de ketenregeling kort weergegeven. Mocht u aanvullende informatie wensen, dan kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met een van de advocaten van Vink & Partners.

Lees hier de volledige regeling.