Nieuwsdetail Vink & Partners
Zwitserse banken mogen bankgegevens van Amerikaanse belastingbetalers verstrekken
Het beroep van een Amerikaanse belastingbetaler, die zich tegen deze informatieverstrekking door in casu de UBS via de Zwitserse Belastingdienst aan de Amerikaanse Belastingdienst (de IRS) had verzet in een procedure voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (het EHRM), werd op 22 december 2015 verworpen (EHRM 22-12-2015, nr. 28601/11 [G.S.B.]).
De vraag rijst wat de gevolgen zijn voor verzoeken van de Nederlandse Belastingdienst om bankgegevens van Nederlandse belastingplichtigen bij Zwitserse banken aan de Zwitserse fiscus. Hierover zijn vragen gesteld aan de Minister van Financiën en wel begin 2010. De Minister antwoordde toen dat de uitspraak van het Zwitserse Federale Gerechtshof, die de betreffende VS-belastingplichtige ook in het ongelijk had gesteld voordat hij zich in arren moede tot het EHRM wendde, geen consequentie had voor de tot dan toe door de Nederlandse fiscus gevolgde handelswijze inzake Nederlandse zwartspaarders in Zwitserland. De reden was dat Nederland de inlichtingen als bovenbedoeld gevraagd had op basis van het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland. Dat verdrag is op 9 november 2011 in werking getreden en is van toepassing vanaf 1 januari 2012, maar de Nederlandse Belastingdienst kan echter wel informatie opvragen die zij relevant vindt voor de belastingheffing welke betrekking heeft op het tijdstip dat op of na 1 maart 2010 ligt.
Inmiddels is duidelijk geworden dat een verzoek om bankgegevens niet kan worden gedwarsboomd door te stellen dat een en ander in strijd met de privacy is en in het bijzonder met de bescherming van het privé en gezinsleven als bedoeld in artikel 8 EVRM.
De Nederlandse Belastingdienst heeft de gegevens opgevraagd op basis van bovengenoemd verdrag. Dat zij zo, maar de rechtsbescherming van de burgers, zoals bedoeld in artikel 8 van het EVRM, mag daarbij niet in het geding zijn en dat zou het geval kunnen zijn indien er sprake is van een “fishing expedition”. In het hierboven bedoelde geval werd dat niet aangenomen door de Zwitserse fiscus en zijn de UBS gegevens verstrekt. Het blijft echter wel steeds zaak om te kijken of en in hoeverre er sprake is van een ongerechtvaardigde inbreuk op de privacy zoals bovenbedoeld.
Lees hier het persbericht.
Door: Klaus Vink